Mini-semlor

Fettisdagen, eller semmeldagen som jag säger, kommer inte förrän den 8 mars i år. Det tycker vi här hemma är alldeles för sent så vi har redan tjuvstartat lite. Med dessa små sötsaker.
Med det här receptet deltar jag också Månadens Sötsak hos Söta Saker.



Mini-semlor
ca 30 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
florsocker



Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader).
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta succesivt in mer mjöl i degen, tills den släpper från kanten. Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker. Enklast är det med en teboll.

Kommentarer
Postat av: Sannas Goda

Vilka små söta! Gott!

Postat av: Mikaela

Gud vad söta de var :)

2011-02-22 @ 13:55:54
URL: http://matverkstan.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0