Emma-semlan

Det finns nog inte många svenskar som aldrig någonsin ätit en traditionell semla.
Förutom mini-semlorna som jag bakade för några veckor sen har jag nu gjort en ny sort.
Min mamma tyckte jag skulle göra något annorlunda. Designat av mig, Emma-semlan. Då blev det en ny variant med något som ligger mig extra varmt om hjärtat, hallon.
Det ända som kopplar ihop dessa helt med den klassiska semlan är kardemummabullarna.
Den här varianten funkar jättebra för alla allergiker som inte kan äta mandelmassa. Receptet på bullarna är delvis lånat från en av min mormors tidningar.




Hallonsemlor med lemon curd
12 bullar

2½ dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl strösocker
1 tsk malen eller stött kardemumma
1 krm salt
7 dl (ca 420 g) vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

3 dl lemon curd
1,5 dl frysta och tinade hallon
3 dl vispgrädde
2 tsk florsocker


Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (som helst ska vara fingervarm) och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. arbete ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Täck över med en bakduk och låt jäsa minst 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 jämnstora bitar. Rulla till runda jämna bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa (övertäckta) i minst 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i 200 grader i mitten av ugnen ca 10-12 minuter (tills de har fått gyllenbrun färg). Låt den svalna på galler.
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur inkråmet med en gaffel.
Fyll bullarna med lemon curd.
Mixa hallonen med en stavmixer. Blanda med florsockret och vispgrädden i en bunke och vispa grädden fluffig.
Spritsa eller klicka på hallongrädden på bullarna och lägg tillbaka locket. Sikta över florsocker jämnt.


Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker.


Varm vit choklad

Här är en ny slags varm choklad, med vit choklad istället för den klassiska mörka. Det är inte komplicerat alls, går på inte mycket mer än 7-8 minuter.



en kopp mjölk
7+1 bitar (ca 30 g) vit choklad

Mät upp en kopp mjölk och häll ner i en kastrull. Värm den tills den är ganska varm, men den ska verkligen inte koka. Lägg 7 av chokladbitarna i kastrullen med mjölk och rör om med en sked tills de smält. Häll chokladen i koppen och lägg ner den sista chokladbiten. Servera med lite kanel på toppen.

Köttfärspaj

När det ändå blir så mycket sött kanske man ändå kan få smyga ner något mer matigt? Det tänker jag gör med ett recept på den här köttfärspajen. Jag bidrar också med det här receptet i en tävling här.





Till pajskalet:
2 hg smör
4 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Blanda smöret och mjölet och tillsätt vatten. Ev. lite extra vatten om degen blir för torr. Tryck ut i en ugnsfast form och ställ in i kylen. Innan du fyller pajskalet, grädda i ugnen på svag värme i ca 10 minuter.


Fyllningen:
6 hg köttfärs
2 gula lökar
2-3 hg svamp
3 msk smör eller margarin
2 dl grädde
2-3 tomater
salt
peppar


Skala och hacka löken och fräs den och köttfärsen i smör i stekpanna. Fräs samtidigt svampen i en stekpanna vid sidan om. Häll ner allt i en bunke och blanda med grädde. Krydda med salt och peppar. Häll ner fyllningen i (det smått gräddade) pajskalet och lägg över tomatskivor. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader.
En god och enkel sås att ha till, gräddfil och lite chilisås. smka av med salt.

Vit kladdkaka


Recept från Söta Saker.

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Pudra över florsocker med hjälp av en tesil och servera med blåbär och hallon.


Hallon med varm vit chokladsås

Vem säger att en god efterrätt måste ta tid? Inte jag. Den här underbara vita chokladsåsen går snabbt att göra och smälter i munnen tillsammans hallon, men passar också jättebra till t ex fruktsallad. Servera den helst direkt när den är varm.




200 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde

Koka upp grädden och ta den från värmen. Hacka chokladen grovt och rör ner den i grädden och låt den smälta. Ringla såsen över t ex små frysta hallon i portionsformar. Räcker till ca 6 små formar.

Mini-semlor

Fettisdagen, eller semmeldagen som jag säger, kommer inte förrän den 8 mars i år. Det tycker vi här hemma är alldeles för sent så vi har redan tjuvstartat lite. Med dessa små sötsaker.
Med det här receptet deltar jag också Månadens Sötsak hos Söta Saker.



Mini-semlor
ca 30 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
florsocker



Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader).
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta succesivt in mer mjöl i degen, tills den släpper från kanten. Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker. Enklast är det med en teboll.

Vaniljmuffins med chokladbitar i

Nu när det är så där grådaskigt och slaskigt ute tycker jag det är viktigt att försöka liva upp vardagen på olika sätt. Nyss fikade jag med mig själv: nybakta muffins och en kopp te. Har man inget annat för sig är det faktiskt himla mysigt! Teet var ett från apoteket med smak av kanel och kardemumma, min nya favoritkrydda. Muffinsarna var luftiga och goda!  



Muffins

ca 12 mellansmå muffins

1 ägg
1 dl socker
½ dl mjölk
50 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 100 g choklad

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i mjölken, och häll ner i äggblandningen. Rör ihop mjölet tillsammans med bakpulvret och vaniljsockret och vänd ner i resten av smeten med en slickepott. Hacka chokladen grovt och vänd ner den också. Häll i muffinsformar placerade i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Rostebröd

Det har önskats hembakt bröd länge här hemma. Så igår bakade jag två limpor rostbröd! Den ena har redan ätits upp och den andra hamnade i frysen. De var goda faktiskt! Jag brukar mest gilla mörkt bröd (lingongrova i mitt hjärta) men det är ju alltid godast när man bakar själv. Så det här brödet tycker jag ni ska prova på!






Rostebröd
två limpor

50g jäst
5dl mjölk
50g kallt eller varmt smultet smör
1tsk salt
12dl mjöl

Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Blanda. Häll i smöret. Sätt i salt och mjöl. Knoda. Låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Sätt i långa rektangulära smorda formar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.


Sugarpaste eller sockerpasta



När det gäller att dkorera eller täcka t ex tårtor finns ju flera olika alternativ. Till tårtan jag gjorde i fredags provade jag på att göra egen sockerpasta! Sockerpasta (eller sugarpaste) ser nästan ut som marsipan, men den är lite slätare. Sockerpastan äer aven lättare att arbeta med, då den knappt fastnar på kaveln. Det här receptet har jag föjlt och lånat från Baka Baka Liten Kaka.

1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl flytande glukos eller vit/ljus sirap (jag använde vit)
1 msk glycerol (finns på apoteket)
2 msk matolja eller kokosfett
900-1000 g florsocker
några droppar smak eller färg

Blanda gelatinet och det kalla vatnnet. Låt stå tills det tjocknat. Placers blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i matoljan och dra bort från värmen. Tillästt eventuellt smaksättning och färg. Jag hade ca 3-4 droppar för den ljusrosa färgen som på bilden.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll i ca 500 g av florsockret i blandningen och blanda väl. Tillsätt succesivt resten av florsockren och blanda (för hand) tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket blir sockerpastan för torr och skör och svår att kavla. Så lämna den lite kladdig och om det behövs kan du tillsätta mer florsocker vid utkavlingen.

Plasta in sockerpastan väl i färskfolie och förvara i lufttät ask i rumstemperatur (det går också bra att frysa). Den får gärna vila ett dygn innan du använder den. Sen när det är dags att kavla ut den knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Enklast är det om man kavlar ut den på oljat eller florsockrat silikon- eller plastunderlag. Spackla tårtan med smörkräm eller vispad grädde innan du lägger på sockerpastan.


Chokladmousse







Chokladmuoussen som jag gjorde till tårtan i fredags. Tre sorter blev det: vit chokladmousse, mjölkchokladmousse och mörk choklad mousse. Jag utgick från samma recept för alla tre, men till den vita chokladmoussen hade jag mer vit choklad och till den med mörk choklad hade jag mindre choklad än i receptet för bästa konsistens.


Chokladmousse

150 g choklad
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädden i en kastrull på svag värme på spisen. Var noga med att inte grädden börjar koka. När chokladen smultit får blandningen kallna i kylskåp ordentligt, gärna över natten. Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten.

Mjuk chokladkaka

Bakade den här chokladkakan för att ha som botten till tårtan jag gjorde till i fredags, men duktig som jag är så glömde jag den i frysen här hemma. Då blev det att tänka snabbt och så inhandlades en vanlig tårtbotten. Här kommer receptet i alla fall: 

0,5 dl kakao
0,5 kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Sötisar



Jag är jätteledsen att jag inte har uppdaterat så mycket! Verkligen! Men med det kan jag glädje er baksugna att
jag har bakat tårta med tre sorters mousse och kakor, så det ska jag skriva om. Och nu tänkte jag gå ner och baka bröd, äntligen. Har knappt haft tid till all jäsningstid hit och dit, men nu så ska det nog gå!

RSS 2.0