Citroncupcakes med hallon och vit chokladfrosting

Här kommer då receptet på resten av cupcakesen jag och Johanna gjorde, förra veckan tror jag det var. Jag smakade själv dem själv, och de blev jättegoda! Med detta recept deltar jag i Månades kökskreation Finns väl inte mycket mer att säga, så här kommer receptet:




Citroncupcakes med hallon
ca 12st

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal av en citron
hallon
 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Ju längre man vispar desto luftigare blir smeten. Då blir också muffinsarna mer toppiga.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda ned det i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en liten skål vid sidan och vänd ned i smeten med en slickepott.
Riv i lite citronskal och blanda.
Klicka ut smeten i formarna. Fyll dem till ungefär 2/3 för den "toppiga" formen. Jag använder alltid en muffinsplåt till formarna, annars kan de lätt flyta ut och tappa formen. Muffinsplåten ger muffinsarna stöd.
Stoppa i ett stort eller ett par små hallon mitt i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Känn med sticka så dom är helt genomgräddade. Stickan ska vara när du tagit ut den.


Vit chokladfrosting

100 g naturell färskost
100 g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
ev någon droppe karamellfärg

Smält chokladen försiktigt över vattenbad.
Blanda alla ingredienserna men se bara till att det inte blir några smörklumpar. Om du vill ha färg på frostingen, rör ner en två droppar hushållsfärg.
Ställ in frostingen i kylspåpet ett tag för att bli lite tjockare. Annars faller den lätt ihop och kan "svettas"
Nuså, färdigt att spritsa på dina cupcakes!

Hallongrottor

Det var typ 100 år sen jag gjorde syltkakor så det var väl på tiden? Ojojoj vad det låter propert. Så, femte receptet och tredje delen i min lilla kak-mania här på bloggen!


Den gamla kameran jag hade ville inte riktigt sammarbeta. Riktigt så här bleka är dom inte.




Hallongrottor
ungefär 25 små kakor

200 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4,5-5 dl vetemjöl
hallonsylt eller din favoritsylt!


Sätt på ugnen på 175 grader.
Mixa ihop smör och socker i en matberedare, rör ner äggulan.
Rör sist ner bakpulver och vanilj blandat med mjöl till en smidig deg.
Lägg den i plastfilm i kylen ungefär 1 timme.
Rulla ut två rullar cirka 4 cm tjocka. Skiva degen, forma runda kakor, lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck en fördjupning i varje kaka och klicka i sylt.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Kladdkakemuffins med kaffefrosting

Fick önskemål om en "receptkombination" på kladdkakemuffins med kaffeglasyr, som jag gjorde när mamma skulle ha med sig fika till kören förra veckan. Det blev väldigt uppskattat fick jag höra sen i efterhand, och det är ju jättekul! 
Här kommer receptet:



Kladdkakemuffins
ca 18-20 muffins

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en tvåliterskastrull. Ta den från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker med en balongvisp eller något liknande. Rör ner ett ägg i taget och tillsist mjölet. Enklast är det om man tar lite mjöl åt gången, det hamnar lätt utanför annars. 
Fördela smeten i muffinsformar  och grädda i nedre delen av ugnen i inte mer än 17-18 minuter. Kakorna ska vara lösa i mitten. Låt dem svalna på galler och ställ sedan in i kylen minst en timme.



Kaffefrosting

50 g rumsvarmt smör/margarin
1 msk kakao
2-3 msk starkt (kallt) kaffe
2 tsk vaniljsocker
3-5 dl florsocker
50-60 g philadelphiaost

Här är det bara att köra pang på och röra ihop alla ingredienserna från början!
Mängden florsocker beror på hur "fast" man vill ha frostingen och mängden färskost beror på hur krämig man vill ha den.
Sen är det bara att spritsa eller bre ut på kladdkakemuffinsarna. Frostingen funkar även utmärkt till tårtor eller andra chokladbakverk.
Njut!

Chokladsnittar

Det bakas så mycket kaffebröd här hemma så det nästan svämmar över. Därför kom jag på den briljanta idén att börja baka småkakor i stället! Gjorde hallongrottor igårkväll, så det ska ni nog få receptet på. Men nu är det choklad det handlar om. Min syster älskade dom! (Happyface!)





Chokladsnittar


200 g smör eller margarin
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 msk vatten
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till pensling och garnering
uppvispad äggvita
pärlsocker eller hackad sötmandel


Sätt på ugnen på 175 grader.

Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Rör ner vaniljsocker, kakao, äggulan och vatten.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och arbeta ihop till en deg.
Använer du matberedare? Tillsätt allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.

Dela degen i fyra lika stora delar, och rulla varje del lika lång som plåten, smord eller med bakplåtspapper.
Vispa äggvitan och pensla på rullarna. Stör på pärlsocker eller den hackade mandeln.
Grädda i mitten av ungen ca 10-12 minuter. De ska spricka lite.
Medans längderna fortfarande är varma, skär dem i sneda, ca 2 cm breda bitar.


Chokladcupcakes med daim och kaffefrosting

För några dagar sen ville jag och Johanna baka till hela klassen, så det fick bli cupckes. De blev väldigt uppskattade! Vi gjorde dom här och citroncupcakes med hallon och vit chokladfrosting. Recept på dom kommer senare.








Chokladcupcakes med daim
ca 12 muffins

150 g smör
3 ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
1 1/2 dl daimkulor
2-3 dl socker
1 msk kaffe


Sätt på ugnen på 200 grader.
 
Gör kaffet och ställ på någon sval plats för att svalna, dock inte kylskåpet!
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt smöret och kaffet.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, och vänd sedan ner i den äggblandningen med en slickepott.  Rör försiktigt ned daimkulorna
Klicka ut i formarna, fyll dem till 2/3.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min.


Kaffefrosting

50 g rumsvarmt smör/margarin
1 msk kakao
2-3 msk starkt (kallt) kaffe
2 tsk vaniljsocker
3-5 dl florsocker
50-60 g philadelphiaost

Här är det bara att köra pang på och röra ihop alla ingredienserna!
Mängden florsocker beror på hur "fast" man vill ha frostingen och mängden färskost beror på hur krämig man vill ha den.
Sen är det bara att spritsa eller bre ut på sina cupcakes. Frostingen funkar även utmärkt till tårtor eller andra chokladkakor.

Claras favorit-kladdkakemuffins

Kladdkakemuffins var det ja! Jag har utgått från ett kladdkaks-recept på från Arlas kokbok, men jag har ändrat lite så det blir mer kladdmuffins. Bild kommer snart när jag har bakat dom små nyttigheterna själv igen!







Kladdkakemuffins
ca 18-20 muffins

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en tvåliterskastrull. Ta den från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker med en balongvisp eller något liknande. Rör ner ett ägg i taget och tillsist mjölet. Enklast är det om man tar lite mjöl åt gången, det hamnar lätt utanför annars. 
Fördela smeten i muffinsformar  och grädda i nedre delen av ugnen i inte mer än 17-18 minuter. Kakorna ska vara lösa i mitten. Låt dem svalna på galler och ställ sedan in i kylen minst en timme.
Gott är det med vispad grädde eller vaniljglass till!

Mandelmassakakor

Nejmen titta! Nu har jag tillslut startat min bakblogg. Här tänker jag skriva in mina favoritrecept och såklart nya recept som jag provar på! Designen är inte helt klar, men jag tänker ändå börja smygblogga lite. Vad passar då bättre än ett recept på världens enklaste kakor?





Mandelmassakakor
ca 14-16 st

200 g mandelmassa
1 äggvita

(Till dekoration)
Valnötter, hasselnötter eller mandlar

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan på ett rivjärn.
Vispa äggvitan ordentligt.
Blanda ner mandelmassan.
Forma till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Om du vill, tryck ner en nöt i varje kaka.
Grädda sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter.


RSS 2.0