Kladdkaka

När jag sitter här och tittar runt för mig själv, slår det mig plötsligt: Jag har ju inte gett er världens godaste kladdkaka! Ingen bakblogg utan det ultimata receptet på en kladdkaka. Och tänka sig att jag faktiskt, av en händelse, har just en kladdkaka stående nere i köket och som bara står och ser god ut.

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda i sockret, kakaon och vaniljsockret. Blanda i ett ägg i taget och tillsist mjölet. Häll ner smeten i en smörad och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen, inte mer än 20 minuter, helst runt 18-19 minuter.

Vill du testa något nytt? Prova att bröa formen med kokosflingor istället för ströbröd.

Superenkla parmesanchips

De här parmesan chipsen passar jättebra som tilltugg till t ex soppa eller som förrätt. De är också väldigt enkla att göra, det största jobbet är att riva osten. Recept lånet från favoritbloggen.






200 g fin parmesanost
svartpeppar efter smak

Riv parmesanosten fint och strö ut den i små högar med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till varje hög försiktigt med fingrarna och mal över lite svartpeppar. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i 5 minuter eller tills chipsen är gyllengula. Låt svalna och ta loss från pappret med en kniv.


Regnbågsmuffins

Det här receptet på muffins har jag bakat enda sedan jag var liten. Säkert hundra gånger, minst. Att de den här gången blev i regnbågens färger var för att jag har sett det på massor av bloggar, och nu tänkte jag testa själv. Jag är ganska nöjd, eftersom det var första gången jag provade. Det som skulle kunna vara annorlunda skulle vara ifall vi skulle haft gul hushållsfärg hemma också, nu hade vi bara blå, röd och grön. Men, jag är som sagt nöjd ändå. 







12 muffins

2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält margarinet och blanda ner tillsammans med mjölken i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten med en slickepott.
Fördela smeten i några skålar, lika mycket i varje. Droppa ner olika husållsfärger i de olika skålarna. (Tyvärr glömde jag bort att ta kort efter jag "färgat" smeten.) Fördela smeten, en färg i taget, i muffinsformar, och grädda i ugnen ca 12 minuter. Prova med en provsticka, stickan ska vara torr när du provat.

Regnbågsmuffins imorgon

Den senaste veckan har det varit mycket som har hänt med skolan. Därför har jag helt enkelt inte kunnat baka något nytt spännande och då har ju tyvärr bloggen blivit lidande. Men i eftermiddags bakade jag regnbågsmuffins! Jag ska visa dem imorgon, och så kommer receptet då också. Inte alls så svårt som det kanske kan verka, faktiskt! Vi hörs då.


Syltkakor - igen

Jag har redan delat med mig av ett recept på syltkakor, men igår bakade jag igen och blev ännu nöjdare med resultatet. Anledningen är väl antagligen att receptet är bättre helt enkelt. Så om ni vill baka syltkakor så tycker jag ni ska gå efter det här receptet:


125 g margarin
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver

0,5-1 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör rumsvarmt margarin och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och potatismjöl och bakpulver och tillsätt det. Rör ihop till en deg. Använder du matberedare tillsätts allt från början, margarinet kylskåpskallt och skuret i bitar.
rulla degen till en längd och dela den i 24 lika stora bitar. Gör dem till kulor och lägg dem i små pappersformar. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna, och sen njut!


Scones

Något av det godaste till frukost är nybakt bröd. Scones äts mycket i England med sylt, grädde och en kopp te, om jag inte har helt fel. Men själv nöjer jag mig gott med lite smör och hushållsost.



Scones

4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g margarin
2 dl mjölk (funkar också med filmjölk)

Värm ugnen till 250 grader.
Blanda torrvarorna i en bunke. Smula ner margarinet i bunket och blanda med möjblandningen så gott det går. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg. Tryck ut till handstora kakor på en plåt med bakplåtspapper. Nagga lite med en gaffel och skär skåror som kryss i varje. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och ät dom sen varma.

RSS 2.0